Bikado Atlas Otel

Blog

Kaydır
09-Mar-2020

Bursa’da Gezilecek Yerler

Bursa’da Gezilecek Yerler

Osmanlı Devleti’nin başkenti, İstanbulluların tatil kaçamaklarının adreslerinden Bursa, yüzyıllar boyunca pek çok önemli esere gebe kalmış, sayısız etkinliğin ve olayın merkezi olmuş, doğaseverlerin gönlünü çalmaktan kendini alamamış gizli bir mabet gibi…

Yerli veya yabancı demeden herkesi kucaklayan bu sevgi dolu şehirde zamanın nasıl geçtiğini anlamayacak ve ayaklarınızın her defasında sizi buraya getirdiğini fark edeceksiniz.

Emir Sultan Camii ve Külliyesi

Hundi Fatma Hatun’un eşi Emir Sultan için 15. yüzyılda yaptıran Emir Sultan Camii ve Külliyesi, Bursa’da en çok ziyaret edilen yerlerden biri.

Emir Sultan Mahallesi’nde konumlanan bu caminin içinde Emir Sultan ve ailesinin mezarlarının bulunduğu bir de türbe yer alıyor.

1868 yılında restore edilen bu binanın yanında bulunan hamam ise düzenli olarak tamirat görüyor.

Şehir içi otobüslerle veya dolmuşlarla Bursa’nın Yıldırım ilçesinde konumlanan Emir Sultan Camii’ne ulaşım mümkün.

Yeşil Camii ve Yeşil Türbe

Otobüsle rahatlıkla gelebileceğiniz Yeşil Camii, adını içinde bulunduğu semtten alıyor.

1419’da inşa edilen Yeşil Camii’nin bahçesinde aynı isimde bir de türbe bulunuyor.

Türbenin duvarlarını süsleyen enfes çini işlemeleri, ziyaretçilerinin oldukça ilgisini çekiyor.

Emir Sultan Camii’ne 8 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan bu türbede Sultan Mehmed Çelebi’nin, çocuklarının ve dadılarının sandukaları da yer alıyor.

Ulu Camii

Hanlar Bölgesi’nde yer alan Ulu Camii, Bursa il merkezinin en çok turist noktalarından biri.

1400 yılında inşası tamamlanan cami, 1855 yılında gerçekleşen depremin ardından restore edilerek bugünkü görünümüne kazandırılmış.

Saf altından yapılma iplikle işlenen Kâbe Kapısı’nda bulunan örtünün değiştirilmesi üzerine bu camiye getirilmesinden dolayı Ulu Camii büyük önem kazanıyor.

Üftade Cami

Farsçada düşmüş anlamına gelen Üftade ismini, müezzinliği üzerine kendisine verilen paradan ötürü alan Mehmed Muhyiddin’in 1579’da yaptırdığı bu cami, çeşitli nedenlerden ötürü defalarca restore edilmek durumunda kalmış.

Caminin yanı sıra yine Mehmed Muhyiddin’in ve çocuklarının mezarlarının yer aldığı bir de türbe bulunuyor.

1845 yılında Abdülmecit tarafından Kâbe örtüsüyle şereflendirilen bu türbe, Osmangazi’nin Kavaklı Mahallesi’nde bulunuyor. 72 sene İbrahim Efendi’nin hizmet verdiği dergâh, yapıldığı yıldan tekke ve zaviyelerin 30 Kasım 1925 tarihinde kapatılmasına dek aralıksız çalışmış olmasıyla biliniyor.

Osman Gazi Türbesi

Osmanlı Devleti’ni kuran Osman Gazi’nin vasiyeti üzerine Sainte Elie adındaki manastırının şapeline gömüldükten sonra 1863 yılında yeniden yapılarak günümüze ulaştırılan Osman Gazi Türbesi, Bursa’nın Osmangazi semtinde konumlanıyor.

Üstelik Yıldırım Bayezid’in çocukları gibi hanedan soyundan pek çok önemli şahsın mezarları da burada yer alıyor.

Orhan Gazi Türbesi

Babası Osman Gazi hastalanınca devlet yönetimine geçen Orhan Gazi ve ailesinin mezarlarının üzerinde yer alan ve sanduka diye tabir edilen mermer sandıkların bulunduğu Orhan Gazi Türbesi ile Osman Gazi Türbesi aynı bölgede yer alıyor.

1855 yılında gerçekleşen depremle harabeye dönen binaya 1863’te gerekli müdahaleyi dönemin padişahı Sultan Abdulaziz yaptırmış.

Muradiye Külliyesi

Osmanlı padişahlarının Bursa’da yaptırdığı son külliye olma unvanına sahip Muradiye Külliyesi içerisinde medrese, türbe, cami, hamam ve darüşşifa barındırıyor.

Sizi bambaşka bir kültürün peşinden sürükleyecek olan bu külliyenin içinde yer alan Muradiye Camii, 1426 yılında yaptırılmış.

Tuğla ve taşlarla olabildiğince sade bir şekilde döşenen dış cephesinin aksine oldukça süslü iç cephesi görenleri şaşırtıyor.

II. Murad ve Muradiye türbelerini de bünyesinde barındıran bu külliyede birden fazla önemli eserle karşılaşma fırsatı elde edeceksiniz.

Hüdavendigar Camii ve Külliyesi

1366 yılında Sultan I. Murad’ın isteği üzerine yapılan Hüdavendigar Külliyesi’nin içinde pek çok bölüm yer alıyor.

Medrese ile caminin aynı yerde bulunmasından dolayı özel bir duruma sahip yapı Bizans Dönemi’ne kaynaklık ediyor.

Üstelik vakti zamanında tuvaletinden dahi sıcak su akan hamamı da var.